Seriestart i Ukraina: Shaktar Donetsk

Å se U.S Sassuolo Calcio spille har i år vært en fascinerende opplevelse. Det som i medgang var blendende vakkert var i motgang fryktelig frustrerende. Men det som er sikkert er at få lag var så tro mot sin treners ideologi som gjengen fra Nord-Italia. Og fra å være en ubetydelig statist i den italienske fotballhistorien har de nå etablert seg som et stabilt lag i Serie A. I hovedrollen finner vi Europas kanskje mest spennende unge trener i Roberto De Zerbi, en trener som nå har tatt turen til Ukraina for å ta over Shaktar Donetsk. La oss se hvordan vi som oddstippere kan utnytte dette til vår fordel. Men først; litt historie.

En potensiell trenerlegende blir født

Etter endt spillerkarriere tok Roberto De Zerbi fatt på sin trenerkarriere i de lavere ligaene i hjemlandet, da primært i Serie D og Serie C. Men veien fra fotballens bakgård til større forhold var kort, og på bare fire år hadde han gått hele veien fra Serie D, via Palermo i Serie B til Benevento i Serie A. Starten på oppholdet i det gjeveste selskapet ble kortvarig da Benevento rykket ned i De Zerbis første sesong. Så dårlig sto det til at Benevento faktisk ble historiske ved å tape de første 14 seriekampene det året. Rett skal være rett, De Zerbi ble ikke ansatt før 23.oktober, og på det tidspunktet hadde klubben allerede tapt ni kamper. Og selv om skaden allerede var skjedd, og det ble en umulig oppgave å holde klubben unna nedrykk klarte De Zerbi å imponere med sin pasningsorienterte spillestil. Faktisk så mye at han det påfølgende året ble hentet til Sassuolo.

Et navn verdt å merke seg

Roberto De Zerbi pakket med seg sin tydelige fotballfilosofi og sin kløkt på overgangsmarkedet i kofferten da han vendte nesen nordover mot Sassuolo. Og hans evne til å skape et mannskap uten utpregede stjernespillere og hans besettelse etter å skape to-mot-en-situasjoner på banen ga raskt resultater. Det største beviset på det var nok når selves Pep Guardiola gikk ut og viste sin beundring for angrepsfotballen til Neroverdi.

Tro mot stilen

Det alle nok merket seg ved årets utgave av Sassuolo var spillernes lojalitet til pasningsorientert fotball. Mens noen kanskje ville valgt denne fremgangsmåten når de ledet kampen, spilte mot svakere motstand eller kun valgt å bruke den på motstanderens banehalvdel, var Sassuolo utrolig gjennomførte. Irriterende gjennomførte, for å være ærlig. Det spilte ingen rolle om det var Spezia eller Juventus som sto på motsatt banehalvdel under årets sesong, eller om de ledet eller lå under. Ballen skulle trilles og tråkles fra forsvaret og frem mot motstanderens mål. Spesielt sårbart var dette når de møtte lag som sto høyt i banen og var aggressive i presset. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger de svart-grønne har sluppet inn mål på grunn av pasningsbrudd i farlig sone. Eller at de har blitt presset til å gi bort et innkast eller en corner som første til mål. Og jeg tar meg selv i å tenke at det kanskje hadde vært en ide å slått en lang ball opp en sjelden gang. Kanskje spesielt når de ledet og det kun var noen få minutter igjen på klokka? Men neida, her skal ballen ut til back fra keeper. Deretter skal det skapes trekanter slik at motstanderen spilles ut, uansett hva motstanderen heter. Men til Sassuolos forsvar skal det sies at de vet hva de driver med. I følge Total Football Analysis var Sassuolo det laget med høyest antall pasningstreff i ligaen med hele 90%.

Et lag uten stjerner

Påstanden over er selvfølgelig litt tabloid. Men likevel er det en bevisst strategi av De Zerbi å komponere et lag av likemenn. Locatelli, Berardi, Djuricic og Chiriches er navn som klinger godt i ørene, men de er ikke større enn at man hadde hevet øyenbrynene om denne gjengen hadde klart å få Sassuolo ut i Europa. En annen mann verdt å merke seg er Jeremie Boga. Med kun en kamp for Chelsea, og låneopphold i blant annet Birmingham under belte har han virkelig tatt Italia med storm i år. En kreativ og driblesterk kantspiller som kler De Zerbis spillestil godt. Han representerer en gjennombruddshissighet som står godt i kontrast til resten av lagets omstendelige spillestil.
Roberto De Zerbi sverger stort sett til en 4-2-3-1 formasjon hvor backene alltid er med i angrep for å hjelpe til, og ofte er spissplassen bekledd av Francesco Caputo. En forholdsvis komplett spiss som kan se tilbake på en imponerende statistikk siden han kom til Sassuolo i 2019.
Selv om Roberto De Zerbi har sin foretrukne formasjon og sitt foretrukne mannskap gjør også han justeringer basert på motstander. Dette har gått mye utover nevnte Boga, men også store navn som Djuricic har fått sine minutter på benken. Og helt fremst konkurrerer Caputo om spilletid mot Defrel og unge Raspadori.

Vel verdt 90 minutter

Har du enda ikke opplevd Roberto De Zerbi får du nå mulighet til å gjøre det med Shaktar Donetsk. For det er faktisk en opplevelse. Du vil bli overrasket, begeistret, irritert og imponert. En totalopplevelse. Så gjenstår det å se om erfaringene våre fra fjorårets Serie-A-sesong er overførbar til Ukrainsk Premier League. De åpenbare forskjellene er jo at De Zerbi nå trener et lag som skal vinne serien. Mens Sassuolo var en outsider og underdog er Shaktar Donetsk suveren favoritt, selv om de ikke vant i fjor. Og med kun 19 baklengsmål på 26 kamper i fjor er det tydelig at både forsvaret er bedre og motstanden svakere. Men likhetstrekkene er der. Han vil ha et mannskap som er godt nok til å spille den fotballen han ønsker, i en liga som er svak nok til at han faktisk kan klare det og med spilletyper som utfyller hverandre godt. Dodo er en back som liker å ha ballen i beina og gå på offensive løp, og i Solomon og Tet har de offensive spillere som er kreative og uforutsigbare slik Boga var i Sassuolo. På oss virker det som om De Zerbi har tenkt utover det økonomiske når han valgte ny arbeidsgiver. Her kan han endelig få fullbyrdet sin filosofi samtidig som han vinner pokaler.

Spilltips

Shaktar Donetsk kommer til å være favoritt i så godt som alle kamper i år. Kanskje med unntak av bortekampen mot Dynamo Kiev. Og om vi skal dømme ut i fra serieåpningen hjemme mot Inhulets nå til helgen, hvor oddsen på seier er 1.14, er hverken markering eller over 1.5 mål til Shaktar aktuelt. De Zerbis lag pleier å score mye mål, så over 2.5 mål til Shaktar er selvfølgelig aktuelt, men se ikke bort ifra at lag kommer til å legge seg lavt når de møter Shaktar. Og det vil de få muligheten til ettersom De Zerbi står for en ganske omstendelig spillestil. Men har motstanderen gjort hjemmeleksa si, noe vi tror de har, så vil de i periode prøve å stå høyt. Presse Shaktar i oppspillsfasen. Da vil det komme sjanser. Shaktar kommer til å spille seg ut bakfra uansett hva motstanderen gjør, og derfor tror vi «begge lag scorer» kan være et godt alternativ. Og når oddsen på seier er 1.14 vil oddsen på «begge lag scorer» være godt over 2.00.

Konklusjon

Det gjenstår selvfølgelig å se om våre spådommer treffer. Fotball er dessverre ikke så enkel at man bare kan føre over erfaringer fra en annen sesong og fra et annet land og vente på samme resultat. Men vi mener det er verdt å følge med. Uansett; det som er helt sikkert er at årets utgave av Shaktar Donetsk vil være langt mer underholdende enn tidligere år. Frustrerende underholdende, om fjoråret er noe å gå etter.

Del gjerne siden vår: